LOKALTIDNINGEN LUND CENTRUM 25 MAJ 2024 |
Varför har ingen av vår stads alla kreativa ingenjörer uppfunnit en tidsmaskin? Det känns som om det vore dags. Jag önskar en farkost i stil med en DMC Deloren som i ”Tillbaka till framtiden” eller åtminstone ett litet kaninhål som i Stephen King’s bok ”22/11 1963”. För jag har blivit sugen på att resa i tid och rum.
Det började med Kulturens tidstunnel som leder fram till den fenomenala utställningen ”2 tjugotal” som jag har sett flera gånger sedan invigningen i mars. Det är en upptäcktsresa med flera olika teman utifrån ett kvinnoperspektiv.
Här vaggas jag in i en skön stämning med hjälp av en otrolig guldlamérock, slitna trasmattor, en motorcykel, finporslin, foton, filmer och musik. Samtidigt får jag stifta bekantskap med kända och okända kvinnor som haft betydelse för 1920-talets utveckling. ”2 tjugotal” väcker nyfikenhet och mersmak.
En förnimmelse av 1920-talets Lund kan man få i Lundbergs butik på hörnet Stora Södergatan och Västra Mårtensgatan. Här har man i nästan hundra år kunnat köpa handskar för alla upptänkliga tillfällen. Vita glacéhandskar till balen, nätta sommarhandskar för promenaden, bilhandskar med lufthål eller rejäla lammpälsfodrade tumvantar.
Det är lätt att låta fantasin flöda i denna anrika butik med det vackra visningsskåpet för handskar som pryder väggen bakom disken. Jag har länge funderat över den branta källartrappan precis bredvid disken. Är det en tidstrappa som leder till en annan tid? Butiken andas tradition och vittnar om en tid när landets främsta handskfabriker låg i Lund.
Lundbergs startade nämligen 1928 som en handskfabrik med tillverkning i källaren. Tillverkningen upphörde under 1960-talet och ett decennium senare kom väskor in i sortimentet. Numera är det tredje generationen Lundberg som styr och det finns cirka 24 butiker i landet, från Uppsala i norr till Ystad i söder.
Jag vet inte om Lundbergs någonsin har haft gula kraghandskar modell Karl XII:s i sitt sortiment. Vill man titta närmare på sådana handplagg ska man bege sig till Lundagård den 1 juni och Lunds Historiedag. Ingen spöktransferens är nödvändig för att hamna mitt bland karolinerna i ett krutluktande Lundagård.
Under dagen bjuds det på marknadsgata i Lundagård, guidade turer, medeltida slag och en mängd andra aktiviteter.
Framtidsresor känner jag en viss ambivalens inför. En brinnande nyfikenhet finns dock för hur det kommer att gå för Filmhuset Kinos kickstarter som föreningen Folkets Bio i Lund precis har sparkat i gång.
Biografen Kino har tagit över Skånska Handelsbankens pampiga gamla byggnad från 1912 vid Stortorget. Kino ska förvandlas till ett modernt kulturhus som ska rymma fyra biosalonger och två scener samt även restaurang och bar.
Huruvida LTH-doktoranden Ulla Bengtsson kan resa i framtiden vet jag inte, däremot har hon konstruerat en editor som kan teleportera henne överallt i världen och hon kan även ställa tillbaka tiden.
Bladen brinner när jag läser om henne i den första boken ”Vårt liv är inte vårt” i Petahertz-trilogin av författaren Orest Lastow som bor i Torna Hällestad. Han vet vad han skriver om; han är civilingenjör i teknisk fysik, har doktorerat i aerosolfysik och tillika forskningschef. Kanske har Orest Lastow en hemlig ritning på en tidsmaskin?