Lund

Lunds hjärta är ännu en gång på kartan

Jag måste erkänna att jag är smått besatt av kartor. Klassiska papperskartor som aldrig laddas ur och ger snabb överblick. Visserligen kan de ibland bli lätt skrynkliga och svåra att vika ihop. Intresset har jag ärvt efter min far, som ofta satt om kvällarna och studerade kartor. Jag brukade tänka att det inte var underligt, med tanke på att han var uppvuxen på södra Jylland där gränsen mot Tyskland alltid var i fokus på grund av ständiga gränstvister.

Lunds gränser är däremot stabila även om det har varit några kommunsammanslagningar. Men själva stadskärnan känns solid och en bläddring i atlasen ”Kartornas Lund”, utgiven 1990, med cirka 60 kartor från 1580-talet fram till 1950 bevisar detta.

Det hör numera till ovanligheterna att se studenter eller turister med en papperskarta, oftast hänger de med näsan i mobilen medan de försöker orientera sig.

Ett härligt initiativ står Lunds Handelsföreningen för som i år har gett ut en sprillans ny papperskarta över upplevelser, mat och shopping i Lunds centrum. En perfekt start för besökare som vill få en överblick över utbudet. Dessutom har Handelsföreningen gett ut tre spännande temakartor: ”Danmark i Lund”, ”Runstenar i Lund” och ”Helgo Zettervalls Lund 1880”. I den sistnämnda hittar jag Palais d’Ask, ett hus ritat 1884 för läkaren Carl Jacob Ask på Sandgatan 4. Här har jag passerat tusentals gånger men aldrig vetat att det var ett verk av Zetterwall.

Bland stadens äldre kartor är min favorit från början av 1800-talet, signerad C P Hagström (se Kulturens bloggavsnitt om gamla kartor). Den är fint kolorerad och liknar ett människohjärta. Kanske inte helt lätt att navigera efter idag men vacker.

En karta som fortfarande är användbar är ”Karta öfver universitetsstaden Lund” av P O Landquist från 1866” (finns på kulturportallund.se). Det är smått fascinerande att man fortfarande kan navigera efter en karta med 158 år på nacken.

Det är inga problem att hitta vägen till Skomakargatan där restaurangen Fig och secondhandbutiken Lundins har slagit upp sina portar för några veckor sedan. Det är även lätt att finna Östra Mårtensgatan där nyöppnade italienska restaurangen La Serata finns – gatan hette förr rätt och slätt Mårtensgatan.

Lite mer problematiskt är det att hitta till ”Årets Guldbutik” Juvelerare Sundelius på Lilla Fiskaregatan 1A. Den delen av Lilla Fiskaregatan hette i slutet av 1800-talet Clemensgatan.

Äldre namn på gator kan få fantasin i fritt fall eller vad sägs om Kosträtet som numera heter Hjortgatan eller Råtte-gränd som var Bankgatans tidigare namn?

Apropå råttor, min ständige kumpan, den irländske terriern, Spencer, brukar under våra promenader sticka in nosen i ett litet prång mellan Allhelgonakyrkan och Lasarettsgatan och ge till ett högt djävuls-skall. Ty där bor en råtta.

Spencer behöver nämligen varken en laddad mobil eller en papperskarta för att orientera sig. Han har delat in Lund i tusentals doftzoner som han orienterar efter. I hans imaginära karta har han bland annat märkt upp Ahlgrens på Lilla Fiskaregatan för där kan det vankas mjukglass. Dessutom vet han exakt var alla söta hunddamer bor.

One thought on “Lunds hjärta är ännu en gång på kartan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *