Lokaltidningen Lund Centrum 24 februari 2024.
Sakta vi nöter stadens gatstenar
Årets alla dagar trampar, sliter och nöter jag och min ständige kumpan, den irländske terriern, Spencer stadens gator. Vi flanerar och upptäcker. Ibland stannar vi till för att Spencer måste inhalera en förförisk doft mellan gatstenarna. Då fastnar jag i gatstenarnas mönster och skänker en tanke åt dessa skickliga hantverkare som legat på knä och knackat ned stenarna. Våra promenader är meditativt uppfriskande.
En flanör som briljerade i konsten att omvandla sina upplevelser av en stad var den danske författaren H C Andersen. Han lär oförtrutet ha promenerat Köpenhamns gator upp och ned i jakt på inspiration till sina dikter och sagor. Och man kan lugnt påstå att han lyckades. Han är mest känd för sina 152 sagor, men han hann även med att skriva romaner, reseberättelser, dikter, teaterpjäser och en självbiografi.
Lagom till sportlovet i år landade han här i Lund igen. Närmare bestämt på Kulturen och i form av en fantasieggande lekutställning för barn mellan tre och åtta år. Den tilltalar även vuxna som vill minnas barndomens sagor; man promenerar genom jättelika bokuppslag med text och bild från H C Andersens sagor. Redan 1840 besökte han Lund och blev så rörd över det mottagande han fick och skrev dikten ”Studenten fra Lund”.
En landsmaninna till HC Andersen, Ebba Bing, tvingades fly från Köpenhamn undan den nazistiska ockupationsmakten tillsammans med en stor grupp av judiska flyktingar. I oktober 1943 anlände hon till Lund tillsammans med sin man Herman. De fick bo i ett vindsutrymme på Sankt Annegatan, vilket tillhörde Kulturens intendent Sven Kjellberg. Hon skrev ned sina upplevelser i ”Dagbøger Lund 1943–45”.
Ebba Bing beskriver sin vardag och trots deras flyktingsituation råder ingen luguber stämning i texten; hon berättar om vädret, samkväm, visiter och att hon varje tisdag besöker Röda Korset för att sy babykläder till flyktingar.
Det är fascinerande att läsa om Ebba Bings Lund. Det mesta har förändrats under de åttio år som har gått men fortfarande råder en febril aktivitet hos Röda korset, som numera huserar på Paradisgatan 1, inne på Wickmanska gården.
Här öppnar man armarna för människor på flykt, människor i ensamhet och i behov av stöd. Det är språkträning, cykelskola och på sjukhuset finns fyrtio Rödakorsvärdar som ger stöd och hjälp åt patienter. En lokal kris- och beredskapsgrupp finns om katastrofen skulle vara framme och mycket mer.
Just nu flyger påskfjädrar i Röda korsets lokal när årets färgglada påskris tillverkas för att säljas och om några veckor kommer flera av Lunds butiksfönster prydas av dessa påskris – en kär tradition.
När skorna är nedslitna av allt flanerande styr vi kosan till Olles Skomakeri & Son på Södra Esplanaden. Numera är det Olles son Bengt som står vid sin läst och tar emot mina skor. Skorna lagas, sulas om och kommer hem som nya.
Vi hundägare talar ofta om våra skomakare Bengt, Tage eller Henry. Vilka problem de har löst åt oss och hur de har räddat en älskad sko undan behållaren för restavfall. Skor är viktiga när man tillbringar flera timmar per dag på promenad med en fyrfota familjemedlem. Spencer behöver inga skor. Han sliter klor, men inte tillräckligt. Ibland behöver han få klorna klippta, och när klotången plockas fram kryper Spencer in i sin osynlighetsmantel och försvinner ut i tomma intet.